Karamelovna Český Krumlov

Ty nejdůležitější věci se odehrávají v naší v karamelovně v Českém Krumlově. Přijíždí k nám lidé z celé republiky. Jsou zvědaví na tekuté karamely a různé variace jejich chutí. Také na historii, výrobu či recepty. Ochutnají vše co máme a odvezou si právě tu svou vybranou laskominu. Vlastně jsme, netuše, vytvořili místní specialitu. Že se tomu říká gastroturistika a že náš karamel bude takto vyhledávaný jsme netušili. A už vůbec by nás nenapadlo, že k nám budou jezdit i ze zahraničí.

Je opravdu co ochutnávat a těší nás skvělé odezvy zákazníků na naše neobvyklé tekuté karamely. Proto se těšte na nové druhy, nápady nám již zrají v hlavě. Mnohé z nich máme jen v minilimitovaných edicích a ochutnáte a zakoupíte je jen v karamelovně. A zde si můžete prohlédnout stálý sortiment našich karamelů >

hist1cb.pngDlouhá cesta ke karamelu

Karamel je používán v kuchyni při přípravě různých nápojů, jídel a pochutin od nepaměti. Je to tradiční sladidlo našich babiček a i my jej, při naší cestě hledání a nacházení různých kvalit života, vyrábíme spoustu let. Nejdříve pro sebe a pak také, příležitostně jako dárky, pro kamarády a známé. A právě Ti jsou příčinou vzniku našeho "Českého karamelu" a  "Českokrumlovského karamelu od Vaška". Takže dík za inspiraci. Samotné by nás vůbec nenapadlo do tohoto projektu jít.

A tak i vy máte nyní možnost mlsat, aniž byste ničili hrnce tak, jako při přípravě karamelu my v dětství, navíc bez popálení a léčení ran. I v kuchyni teď budete jednička.

Inspirací pro výrobu tekutého karamelu pro nás byla také informace z knihy Receptář pátera F. Ferdy: "Pro Vaše zdraví je nejlepší, jestliže budete řepný cukr užívat ve formě karamelu. Ten je zásaditý a z lidského organismu neubírá minerály pro další zpracování, chráníme tak žaludek před překyselením"

 Této vlastnosti karamelu využíváme i v různých našich chuťových variacích, kam přidáváme jen ty nejkvalitnější suroviny. Nutriční hodnota je sice stejná jako u cukru, ale správně připravený karamel se v těle chová jinak než bílý cukr. Je to podobné jako u citrónu, který je sice kyselý, ale pomáhá k lepšímu PH.  Náš karamel připravujeme řízenou tepelnou karamelizací, která je vhodnější pro výrobu kvalitního karamelu. Určitě si jej nespletete s kulérem -  barvivem E 150 d. Výrobní proces a balení je 100 % ruční práce. Všechny produkty jsou přírodní, bez konzervantů, škrobů, ochucovadel či barviv. Obsah sušiny je kolem 74 %.

Získaná ocenění a certifikáty

Naše tekuté karamely získaly mnoho krásných i prestižních  ocenění. Ale máme i další. A to jsou naši spokojení zákazníci, kteří se opakovaně vrací a naše karamely doporučují dál.

o2.jpgŠUMAVA originální produkt®
To je první třešnička na našem Českokrumlovském karamelu od Vaška, kterou se nám daří každoročně, od r. 2013, obhájit.  Každý region v České republice má svůj vlastní neopakovatelný charakter, daný přírodním bohatstvím, kulturou a staletými tradicemi jeho obyvatel. Také výrobky a produkty pocházejí z určité oblasti  a nesou část tohoto charakteru - je do nich vložena práce tamních řemeslníků a zemědělců i část jejich duše. Návštěvníkům pak nabízí specifickou pohostinnost a neopakovatelné zážitky.

o7.jpgRozjezdy roku T-mobile za Jihočeský kraj
Do této soutěže jsme se v roce 2014 přihlásili, a také porotu zaujali, s projektem: Zavedení nového produktu – tekutý karamel – na český trh.
„Každý má šanci postavit se na vlastní nohy, ať jde o mateřské centrum s kavárnou, nebo o studenta, který si při škole otevře internetový obchod. Víme, že začátky jsou těžké a nadšení nestačí. Soutěžící chceme proto podpořit nejen našimi produkty, ale také znalostmi a zkušenostmi, které o úspěchu často rozhodují. Začínající podnikatelé si obvykle komerční poradenství na špičkové úrovni nemohou dovolit, a často se tak dopustí zbytečných chyb, proto tady pro ně jsou naši zaměstnanci a zástupci našich odborných partnerů."
Petra Pavičová, manažerka soutěže

o4.jpgChutná hezky. Jihočesky
Další známka kvality a regionálního původu. Do této soutěže jsme se přihlásili v letech 2014, 2015, 2016 a 2017 a pokaždé jsme, s našimi karamely, porotce zaujali.

o1.jpgRegionální potravina
Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky drobných výrobců z každého kraje. Má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin s tradiční recepturou a výbornou chutí. Zúčastnili jsme se v roce 2014, 2016 a 2017.

o3.jpgČeská chuťovka
Náš Českokrumlovský karamel od Vaška – kávový získal ocenění Česká chuťovka. Toto ocenění uděluje Výzkumný ústav potravinářský a přebírali jsme si jej dne 22. října 2014 v prostorách Senátu ČR.

o8.jpgČeský systém kvality služeb
Systém je vhodný pro všechny organizace, kterým záleží na svém dalším rozvoji a které mají zájem posilovat své postavení na trhu. Také chceme poskytovat služby a vyrábět produkty nejvyšší kvality a to, že náš karamelizátor získal toto označení „Q“, to potvrzuje.

o6.jpgSpokojený zákazník
Toto prestižní ocenění potvrzuje, že firma, která ho získala, trvale poskytuje služby v oboru svého podnikání v souladu s očekáváním spotřebitele a má proto právo užívat označení „Spokojený zákazník“.

o5.jpgTOP DELIKATESA
Tohle TOP ocenění jsme si, za náš originální karamel, přebrali na největším mezinárodním veletrhu pro gastronomii  Víno&Delikatesy - International Trade Fair for Gastronomy 23.4.2015 v Praze.


/* /vendor/twbs/bootstrap/dist/css/bootstrap.min.css /vendor/cookieconsent/build/cookieconsent.min.css /vendor/ekko-lightbox/dist/ekko-lightbox.css /vendor/bootstrap-touchspin/dist/jquery.bootstrap-touchspin.min.css /vendor/jquery/dist/jquery.min.js /vendor/twbs/bootstrap/dist/js/bootstrap.bundle.min.js /vendor/cookieconsent/build/cookieconsent.min.js /vendor/ekko-lightbox/dist/ekko-lightbox.min.js /vendor/bootstrap-touchspin/dist/jquery.bootstrap-touchspin.min.js */ ?>