Napsali o nás: i-podnikatel
Zpověď finalistky Rozjezdů: Karamelový sen
„Jen málo lidí si na výrobu tekutého karamelu troufne a má na to čas. A my jsme měli příležitost vyladit proces karamelizace tak, že náš karamel je opravdu kulinářský zážitek. Byla by škoda nechat si to pro sebe."
Před dvaceti lety objevili v knize Receptář pátera F. Ferdy informace o skvělých účincích tekutého karamelu na zdraví. „Jen málo lidí si na výrobu tekutého karamelu troufne a má na to čas. A my jsme měli příležitost vyladit proces karamelizace tak, že náš karamel je opravdu kulinářský zážitek. Byla by škoda nechat si to pro sebe."
Irena Kalkušová, Karamelový sen
Proč jste začali?
Před rokem jsme vůbec netušili, co rozjíždíme. Jen jsme zareagovali na poptávku našich kamarádů po karamelu, který od nás dostávali jako dárky. Kdysi jsem jej začala vařit v rámci cesty ke zdraví. Skvělá alternativa různých sladidel, kterou jsme se rozhodli nenechat si pro sebe. To rozhodování, jestli a jak začneme, nebylo vůbec jednoduché. Hodně nám pomohla zkušenost představení tekutého karamelu před porotou, která posuzuje přidělení certifikátů Šumava originální produkt. Do té doby jsme ani netušili, že sklidíme až tak velký úspěch.
Odkud se vzal váš nápad?
Nápad jsme měli vlastně dlouho před nosem a realizace přišla v ten správný čas, kdy jsme dozráli. Inspirací pro výrobu tekutého karamelu pro nás byla informace z Receptáře pátera F. Ferdy o tom, že je karamel zásadité povahy a chrání žaludek před překyselením.
Mluvím ale o karamelu ručně, „po domácku“ vyráběném, ne chemicky či průmyslově. Náš tekutý karamel je skvělý k oslazení kávy, čaje, grogu, pudinku, zmrzlinových a ovocných pohárů, na palačinky, pečené banány, šišky s mákem, pro křupavější kůrku při dopékání masa, jako základ do červeného zelí, do boršče, různých polévek, omáček či svíčkové.
V čem jste výjimeční?
Čím dále více si uvědomuju, že všichni jsme jedineční. Naštěstí každý v něčem jiném a je na nás, co si vybereme a čemu dáme jiskru. Moc příjemné bylo například, když jsem od jedné zákaznice vyslechla, jak je ráda, že máme karamel v tomto stavu i u nás v Čechách, protože něco podobného si vozí z Rakouska a Francie.
Co vás na podnikání baví a nebaví?
Baví nás vlastně vše, hlavně asi experimentování s příchutěmi karamelu. Hodně zajímavá byla práce na návrzích dárkových krabiček. Ty, které máme nyní k dispozici, jsou asi osmou variantou a tato konečná verze vznikla po setkání s hradním pánem PhDr. Pavlem Slavkem, který nás inspiroval. Na našem karamelu je vše o ruční práci a já osobně si užívám každou zavázanou mašličku. Slovo „nebaví“ neznáme. Jsou pouze některé fáze přípravy či výroby náročnější nebo neznámé, ale rádi se učíme.
Kam míříte?
Nejdříve jsme se těšili, že ukážeme lidem, že i mlsat se dá zdravě a hlavně, že si to nemusí vyčítat. Pak jsme si všimli výzvy na rozjezdech roku a dali dohromady podnikatelský plán ve znění: Zavedení nového produktu – tekutý karamel – na český trh. Když se dívám zpětně, vidím, že to bylo velice troufalé, ale to není vše. Chceme ještě více a takhle neobvykle zviditelnit naše krásné město, třeba i republiku a co víc – přidat trochu optimizmu do denních zpráv. Vždyť s naším karamelem je život hned sladší.