Recepty pro použití karamelu

Karamel je používán v kuchyni při přípravě různých nápojů, jídel a pochutin od nepaměti. Je to tradiční sladidlo našich babiček a i my jej, při naší cestě hledání a nacházení, objevili, používáme a vyrábíme. Nejdříve pro sebe a příležitostně jako dárky pro kamarády a známé. A právě oni jsou příčinou vzniku našich tekutých karamelů. Prý „ Proč je také neprodáváte? “ Tak tady jsou nyní i pro Vás.

Nyní máte i vy možnost mlsat, aniž byste ničili hrnce tak, jako při přípravě karamelu my v dětství, navíc bez popálení a léčení ran. A v kuchyni teď budete jednička.

Kuchaři a barmani pomalu objevují, a sdílejí s námi, různá další použití našich karamelů, ale prim vedou maďaři. Náš kávový karamel opakovaně použili v nejsledovanějším gastronomickém pořadu maďarské TV, na barbecue. Při jeho sledování jsme sice rozuměli jen - Krumlovi káviš karamell mňam mňam – ale to říká vše.

Nechte se inspirovat recepty a fotkami, které nesměle vznikají do připravované kuchařky.

recept_foto.jpg

S pohankou a karamelem

Co mají společného pohanka a karamel? Používají se již několik století a jsou něco jiného, nežvypadají. Pohanka není obilovina, i když se tak tváří a kvalitní, ručně připravený karamel, i když je z bílého cukru, tak má jiné vlastnosti než cukr. Z jejich spojení vám vznikne zaručeně bezlepkové jídlo. I zde je kvalita důležitá. Máme štěstí na Bemagro (www.bemagro.cz), to je biodynamický statek v Malontech na Šumavě, ale pro nás je to mnohem více... . A z Beskyd si pohanku občas vozíme přímo z Pohankového mlýna od Šmajstrly (www.pohankovymlyn.com). No a odkud karamel? Přeci ten náš, vím, jak ho děláme…

Chuť pohanky je zvláštní, ale díky tomu, že jsem na ní, brynze a špeku v Beskydech vyrůstala, ji mám  ráda. I vás možná zaujme. Když ne se špekem, tak na sladko, s karamelem.

Placičky s jablky a karamelem

Podělím se s vámi o recept na placičky, které nám kdysi v Pudlově u Bohumína chystala naše babička
a nikde jsem ten recept ještě neobjevila...

Postup:

Nastrouhejte si jablka, nebo použijte zavařená tak, jak to dělám v zimě: na karamelu rozdušená, nastrouhaná jablka se skořicí a třeba rozinkami, následně zavařená. Mimochodem, tato varianta je třeba do závinu lepší než čerstvá jablíčka. K nim přidejte bílky nebo celá syrová vaajíčka, pohankovou mouku, skořici neboperníkové koření, karamel a ždibec soli tak, aby vám vzniklo husté těstíčko. Babička nám ty placičky smažila na sádle. Hotové je občas dozdobím zakysanou smetanou, zavařeninou nebo ovocem, ale do školy jako svačinu si je dcerka bere jen tak, čisté.

S pohankou se ale dají dělat i jiná kouzla. Ale pozor, protože neobsahuje lepek, chová se malinko jinak. A to je vlastně pro nás dobře. Třeba palačinky, z pohankové krupicešišky s mákem, kaše, ovocné knedlíčky a spoustu dalších. Stačí vyměnit obyčejnou mouku za tuto pohankovou a trochu experimentovat. A - místo cukru použít karamel. Mňam

zeli.jpgCo se stane, když se spojí karamel s kyselým zelím?

A co vše budete k vyluštění této hádanky potřebovat? Hlavně dobré kyselé zelí. Děláme si své vlastní, a když dojdou zásoby, rádi kupujeme Roudenské (zp-malse-roudne.webnode.cz). Hlídáme si kvalitu surovin a ocenění Regionální potravina (www.regionalnipotravina.cz) je pro nás jedno z doporučení. Kdybych ještě žila v Oticích, měla bych po ruce naše Otické zelí (www.zpotice.cz). Zelí překrájejte jak je libo, přidejte trochu vody, soli, pepře, můžete i na drobno nakrájenou cibulku, pro zpestření snítky kopru, kuličky červeného pepře nebo proužky červené kapie. Dochucovala jsem jej kdysi medem, ale když jsem jednou zkusila karamel, salát okamžitě postoupil na žebříčku.

Tento salát máme rádi jako samostatnou svačinu, nebo přílohu k masu a zapékaným těstovinám.

Víte, že ...

Kyselé zelí má schopnost na sebe navázat jedovaté látky - těžké kovy - usazené v našem trávicím traktu, především ve střevech, a následně je odvést z těla ven? Zároveň ochraňuje střevní sliznice a podílí se na udržení zdravé střevní flóry - mikroorganismů, které se starají o správné trávení a vylučování. Proto se o zelí říká, že čistí střeva a je to stará pravda. Stejně jako ta o karamelu, jak ve svém Receptáři píše Páter František Ferda. Ale pozor, musí být dělaný ručně a bez připálení.

Halva

První jídlo, které jsem kdysi vylepšila karamelem, byla halva. Byla skvělá a tak můžu doporučit tento recept …

Napoprvé si dejte raději menší množství surovin, ať si to vyzkoušíte a také můžete experimentovat. Základní suroviny jsou tyto:
150 g másla, 150 g pohankové krupice, hrst rozinek, 120 g tekutého karamelu, 4 dcl mléka (vody), kardamon

Na másle opražte krupici dozlatova asi 20 min. a postupně přidávejte -  oprané nebo naložené rozinky, karamel, mléko, koření a míchejte do zhoustnutí.

Halvu podávejte na talíři nebo v miskách dle libosti s ovocem i bez, s čokoládou, kakaem nebo karamelem, pokud to bude sladké méně, než máte rádi. Můžete ji třeba dát na fólii do srnčího hřbetu, nechat  vychladit a až pak vyklopit a servírovat.

Místo másla můžete použít ghí, místo kardamonu skořici nebo vanilkový lusk, k rozinkám lískové nebo jiné oříšky či sušené ovoce. Čím kvalitnější suroviny použijete, tím lahodnější bude výsledek. Takže hurá ke svému farmáři pro máslo nebo ghí, mléko a pohankovou krupici.

caje.jpg

Bylinkové nápoje s karamelem

Jarní bylinky přímo lákají použít je více, než je jen obdivovat očima. Mám pro Vás jeden náš oblíbený recept na osvěžující bylinkovou limonádu.

Nasbírejte si jarní bylinky ve vámi požadovaném množství: fialky, podběl, petrklíče, sedmikrásky, meduňku či mátu, nakrájejte je nadrobno a přes noc si je nechejte louhovat ve vodě s citronem, ráno přeceďte a přidejte karamel.

Bylinky si namáčíme podle toho, jaké právě rostou, a v zimě je vyměníme za koktejl ze zeleného ječmene, nebo si karamelem dosladíme čaj z různých bylinek sušených.

Losos s karamelovou kůrčičkou

Při nákupu tohoto „krále mezi rybami“ doporučuji se věnovat nejdříve jeho výběru. Aby měl ty dobré účinky pro zdraví, které se všude dozvídáme, měl pevné a vydatné maso, vyplatí se vyhledat specializovanou prodejnu s čerstvými a chlazenými rybami.

Postup:

Kůži očistěte od šupin, osolte a obalte ve směsi koření. Ráda používám pepř, červený pepř, kopr a rozmarýn. V zapékací míse roztopte ghí, karamel (můžete použít i pikantní variantu s chilli), přidejte citron a plátky česneku. Když česnek začne vonět, vložte lososa, nebo jeho plátky kůží dolů a asi 4 minuty na střední teplotě jej osmažte. Mezitím si rozpalte troubu na 180 °C, a když skončíte lehké smažení, otočte lososa kůží nahoru a asi 4 minuty, podle vašeho vkusu, pečte. Přílohu používám různou. 

K poslední fázi v troubě můžete přidat cherry rajčátka, nakrájený fenykl, malé uvařené nové brambůrky, nebo kuskus. Je to lahůdka také pro děti, které nerady vybírají kosti.

/* /vendor/twbs/bootstrap/dist/css/bootstrap.min.css /vendor/cookieconsent/build/cookieconsent.min.css /vendor/ekko-lightbox/dist/ekko-lightbox.css /vendor/bootstrap-touchspin/dist/jquery.bootstrap-touchspin.min.css /vendor/jquery/dist/jquery.min.js /vendor/twbs/bootstrap/dist/js/bootstrap.bundle.min.js /vendor/cookieconsent/build/cookieconsent.min.js /vendor/ekko-lightbox/dist/ekko-lightbox.min.js /vendor/bootstrap-touchspin/dist/jquery.bootstrap-touchspin.min.js */ ?>